Πιο cult πεθαίνεις…


Όλοι εμείς τα μοντέλα της δεκαετίας του 70΄/80΄μεγαλώσαμε χωρίς torrents και streaming. Ευτυχώς υπήρχε το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς, για να βλέπουμε τις νέες ταινίες. Βάζαμε την κασέτα στο βίντεο, πολλές φορές νομίζαμε πως την γυρνούσαμε στην αρχή, αλλά τελικά πήγαινε προς τα πίσω, γιατί δεν ξεχωρίζαμε τα βελάκια στο κομπιούτερ >> ή <<. Καμιά φορά η ταινία ήταν χιλιοπαιγμένη και τρεμόπαιζε πάνω κάτω, ειδικά στα καλύτερα σημεία της ταινίας. Κι άλλοτε την βάζαμε ανάποδα μέσα στο βίντεο κι άντε μετά να την βγάλεις που μάγκωνε για τα καλά.
Τον καιρό εκείνο, του αγίου βιντεοκλάμπ, άνθισαν οι παραγωγές ταινιών στην Ελλάδα, άλλες προσεγμένες παραγωγές που παίχτηκαν στα σινεμά, άλλες fast-food που μέσα σε ένα μήνα είχαν τελειώσει γυρίσματα και μοντάζ. Άλλες με ενδιαφέρον σενάριο, άλλες κακοφτιαγμένες, άλλες αστείες, άλλες δραματικές , άλλες εξωφρενικές, αρκετές cult, άλλες με ηθοποιούς και σκηνοθέτες που εξαφανίστηκαν κι άλλες με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Κάποιες άντεξαν στον χρόνο, όπως οι παλιές ασπρόμαυρες ταινίες κι άλλες τις έφαγε ο σκόρος, μέχρι που γεννήθηκε το youtube και πολλοί συλλέκτες και βιντεολάτρες άρχισαν σιγά σιγά να βγάζουν το αρχείο τους online.
Βία, βιασμοί, πορνεία, ομοφυλόφιλοι, τραβεστί, πόρνες… Μα τι συνέβαινε τέλοσπαντων τη δεκαετεία του 80΄και ενέπνευσε τόσο σεναριογράφους και σκηνοθέτες;
9 ταινίες για γέρά νεύρα ή και για στιγμές αποχαύνωσης… Έτοιμοι; Πάμε…

1) Αγόρια στην πορνεία του Ο. Ευστρατιάδη, 1985
Τίτλος προχώ για την εποχή. Πιο δράμα, δε γίνεται! Υπόθεση; Μετά τον βιασμό ενός 18χρονου, η μητέρα του καταθέτει μήνυση εναντίον του βιαστή. Επειδή όμως αυτός είναι εκλογικός μπράβος του βουλευτή της περιοχής της, αρχίζει ένα βρόμικο παρασκήνιο να μην πάρει έκταση το θέμα και δημιουργηθεί εκλογικό πρόβλημα. Ένας δημοσιογράφος όμως θα αναλάβει την υπόθεση και θα αποκαλύψει όλο το δίκτυο της πορνείας των ανήλικων αγοριών…
Προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1984-1985, έκοψε 63.397 εισιτήρια και ήρθε 16η ανάμεσα στις 38 ταινίες της σεζόν. Έπαιξαν οι: Μιχάλης Μανιάτης, Άννα Μαντζουράνη, Παύλος Ευαγγελόπουλος κ.ά. Η ταινία στο youtube μετράει τα 62,000 views, τα σχόλια των θεατών ποικίλουν. “Τι μπούρδα είναι αυτή;”, “Ταινιάρα, την έψαχνα καιρό”, “Θεέ μου προστάτευσε τα παιδιά μας να μην πάρουν τον κακό δρόμο”.

2. Οι ομοφυλόφιλοι του Γ. Τσολάκου, 1988
Ο τίτλος σου αφήνει παράξενη αίσθηση η αλήθεια είναι. Σαν να λες, οι Ομοφυλόφιλοι, οι λεπροί, οι δαιμονισμένοι, οι έξω από δω Υπόθεση; Η αληθινή ιστορία τριών ανθρώπων. Ένας ψυχίατρος ο οποίος εργάζεται στην κλινική του θείου του και γνωρίζει τον ομοφυλόφιλο δολοφόνο Παύλο. Τόσο ρεαλιστική ταινία που καταντά σουρεαλιστική ή και το ανάποδο, περιέχει ψωνιστήρι, τραβεστί, τρελές αδερφές, αλλά και σοβαρούς ομοφυλόφιλους, απαγορευμένους πόθους και μια Ελληνίδα μάνα να προσπαθεί να παντρέψει τον ομοφυλόφιλο γιο της.
Ηθοποιοί: Μιχάλης Μανιάτης , Βάνα Μπάρμπα, Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά. Η ταινία αριθμεί τα 42,000 views στο youtube. Κάποια από τα σχόλια των θεατών: “Κι όμως λέει φοβερές αλήθειες αυτή η ταινία”, “Υπερκάλτ”, “στο 17.55 άναψε τσιγάρο και το κάπνιζε 2.5 ώρες”.

3) Μάρθα: Το χρονικό ενός βιασμού του Γ. Δαλιανίδη, 1986
Μετά την πορνεία και τους ομοφυλόφιλους σειρά έχει ένας ομαδικός βιασμός. Η Μάρθα, μια επιπόλαιη 18αρα, περνάει τις ώρες τις με ανόητες παρέες στις ντισκοτέκ και τις καφετέριες. Ο Τζώνης που είναι η βεντέτα σ΄αυτές τις συντροφιές αισθάνεται ταπεινωμένος όταν η Μάρθα αρνείται να ολοκληρώσει τη σχέση μαζί του. Ο πληγωμένος του εγωισμός τον οδηγεί, με την βοήθεια δυο φίλων του, στον άγριο βιασμό της Μάρθας. Αυτή η εμπειρία την τραυματίζει ψυχικά. Ο Τζώνης εξαφανίζεται. Η Μάρθα κλείνεται στον εαυτό της. Κρατάει σε απόσταση ακόμα και τους γονείς της…
Ηθοποιοί: Τάνια Τρύπη , Νίκος Δαδινόπουλος, Τζώνης Θεοδωρίδης, Νεφέλη Ορφανού κ.ά. Η ταινία έχει γύρω στα 2,000 views στο youtube και κανένας δεν τόλμησε ακόμα να τη σχολιάσει.

4. Ισόβια του Γ. Δαλιανίδη, 1988
Η πραγματική ιστορία ενός βιαστή με αγγελικό πρόσωπο και άλλες ιστορίες και περιστατικά, που διαβάζουμε καθημερινά στις στήλες των εφημερίδων, αποτέλεσαν την βάση πάνω στην οποία χτίστηκε το σενάριο. Ένας νεαρός, με σεξουαλικά προβλήματα, εκμυστηρεύεται σε ένα φίλο του ότι είναι ο βιαστής που ψάχνει η αστυνομία. Πηγαίνει σε ψυχίατρο και δημιουργεί σχέση με μία συνάδελφό του αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στο τέλος αυτοκτονεί μαζί με την αγαπημένη του.
Η ταινία προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο Δαλιανίδης στη συνέντευξη τύπου δήλωσε “η ταινία δεν κάνει για το διαγωνιστικό τμήμα και ο μόνος λόγος που ήλθε στο Φεστιβάλ είναι για τα δωρεάν διαφημιστικά σποτ από την τηλεόραση”. Ήταν η τελευταία του ταινία στον κινηματογράφο.
Ηθοποιοί: Νίκος Παπαδόπουλος, Τάνια Τρύπη, Μέλπω Ζαρόκωστα κ.ά. Η μουσική ταινίας γράφτηκε από τον Μ. Ρακιντζή. Γύρω στα 11,000 views στο youtube, κορυφαίο σχόλιο: “Και πολύ μανούλι αυτός ο Παπαδόπουλος ειδικά στην τελευταία σκηνή αλλά αυτές οι σκατοβιντεοταινίλες του βρομό 80΄ θα ‘πρεπε να είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης!! Ίουυυ!!!!”

5. Νειάτα στη λάσπη του Δ. Αθανασιάδη, 1984
Ένας πλούσιος ομοφυλόφιλος (πάλι; κολλητικό ήταν μάλλον το 80΄) βρίσκεται δολοφονημένος, και έξι ύποπτοι ανακρίνονται από τον επιφορτισμένο με την υπόθεση αστυνομικό. Από τις ομολογίες τους αποκαλύπτεται πώς κατέληξαν στην πορνεία. Ένας από αυτούς, γόνος εύπορης οικογένειας, αλλά με προβλήματα στη σχέση με τον πατέρα του, θα αποδειχτεί πως είναι τελικά ο ένοχος.
Εντύπωση στην ταινία μου έκανε και η φοβερή ομοιότητα του πρωταγωνιστή Φάνη Κερανίδη με τον Όθωνα Μεταξά.
Ηθοποιοί: Φάνης Κερανίδης , Πάρις Κατσίβελος , Έφη Οικονόμου, Τζώνης Θεοδωρίδης κ.ά. 112,000 view στο youtube βεβαίως βεβαίως. Κάποια από τα σχόλια: “Κατάντια”, “Παρακμή”, “αυτός στο 6:44 min είναι διασταύρωση Στάθη Ψάλτη και Φλωρινιώτη”.

6. Ο βιασμός μιας μοναχής του Γ. Μυλωνά, 1983
Ναι δεν σας κάνω πλάκα, υπάρχει τέτοια ταινία και δεν είναι πορνό. Υπόθεση; Η Ειρήνη, όχι εγώ μια άλλη, μια νεαρή και όμορφη γυναίκα, οδηγείται διά της βίας από τον πατέρα της σ’ ένα μοναστήρι στο οποίο από μικρή την είχε εκείνος ταμένη. Εκεί θα υποστεί τα πάνδεινα από τον «άγιο» ηγούμενο καθώς αυτός μεταχειρίζεται τις μοναχές σαν δούλες και ερωμένες. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια της παιδικής φίλης της Ντόροθυ, η οποία ήρθε από την Αμερική και κινείται στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας, κατορθώνει να αποδράσει αλλά τελικά δεν γλιτώνει από τα νύχια της πορνείας. Για να ζήσει αρχίζει να προσφέρει το κορμί της στους πλούσιους «φίλους» της Ντόροθυ, για λογαριασμό του Ζάχου ο οποίος εκμεταλλεύεται και τις δύο. Καταλάβατε;
Ηθοποιοί: Τσαχιριδης Νικος, Ματαραγκας Γιωργος, Μυσιρη Κλειω, Θανου Λιανα κ.ά. Τραγουδά η Άντζελα Δημητρίου.
Άνω τα 400,000 views στο youtube. Σχόλια; “Τι κάθομαι και βλέπω βραδιάτικα”, “Ρε παιδιά τι ταινία είναι δεν καταλαβαίνω, κωμωδία, παρωδία, δράμα ή πορνό;”…

7. Ο ζιγκολό της Αθήνας του Γ. Λαζαρίδη, 1984
Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα μοντέλου, ο Στέφανος είναι ένας περιζήτητος ζιγκολό στους αθηναϊκούς κύκλους, τόσο των ώριμων κυριών, όσο και των εύπορων ομοφυλόφιλων. Αυτό συν τοις άλλοις του επιτρέπει να πληρώνει και τα δίδακτρα της αδελφής του που σπουδάζει στη Γερμανία. Ωστόσο, μια ακάλυπτη επιταγή γίνεται αιτία να πέσει θύμα εκβιασμού από τους ανθρώπους που μέχρι χθες θεωρούσε φίλους του, και οι οποίοι τώρα όχι μόνο του γυρίζουν την πλάτη, αλλά και δεν διστάζουν να τον εμπλέξουν στη δολοφονία ενός ομοφυλόφιλου Γερμανού πράκτορα. Παναγιά μου σώσε…

Ηθοποιοί; Μαίρη Χρονοπούλου, Δυονύσης Ξανθός, Άννα Καλουτά κ.ά. 5,000 views στο youtube. Μετριοπαθή σχόλια.

8. Φοιτήτριες του Τ. Μικελίδη, 1988
Με αφορμή την εξαφάνιση μιας φοιτήτριας, η Ρένα Νικολάου, μια μαχητική δημοσιογράφος, κάνοντας μια έρευνα για την εφημερίδα της, βρίσκεται μπροστά σε ένα κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών και παραγωγής πορνοταινιών για την Μέση Ανατολή, τον Τρίτο Κόσμο και τις Ασιατικές Χώρες. Η σπείρα είναι αδίστακτη. Η αστυνομία αδυνατεί να την βοηθήσει. Αποφασίζει μόνη της, ν’ αρχίσει την έρευνα για να τους αποκαλύψει και να ελευθερώσει τη φοιτήτρια…
Ηθοποιοί: Έλενα Στρατή , Νίκος Ζιάγκος , Τζώνης Θεοδωρίδης , Ντίνα Μπάρκα κ.ά.
60,000 views στο youtube. Ένα σχόλιο: “7 όσκαρ λέμε!”

9) Το σουτιέν του μπαμπά μου του Β.Μελισινού, 1982
Τελευταίο χτύπημα. Ταινία ήθελα να πω… Υπόθεση; Ο Νικόλας ανακαλύπτει την τραγική αλήθεια. Η Μάμα Ρόζα είναι ο πατέρας του. Η ταινία προβάλλει σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς αφορίζοντας ταμπού και συντηρητισμούς, τοποθετώντας πάνω από όλα τον άνθρωπο;! Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1982-1983 και έκοψε 11.580 εισιτήρια. Ήρθε στην 41η θέση σε 48 ταινίες. Μια παραλλαγή της γαλλικής ταινίας “Το κλουβί με τις τρελές”.
Ηθοποιοί: Μαρία Δημητριάδου, Νίκος Ηλιόπουλος, Μάνος Θανόπουλος, Μάκης Δελαπόρτας κ.ά. 14,000 views στο youtube. Η θρυλική σκηνή με τον Δελαπόρτα που ανακαλύπτει ποιος είναι ο πατέρας του έχει γύρω στα 148,000 views. Κορυφαίο σχόλιο; “Ποιος Αλμοδόβαρ και βλακίες… Αυτή είναι ταινία.”

ΠΗΓΗ
 
Share on Google Plus

Εκδότης billym

Cult Greek >> Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols!!!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου