Σαπουνόπετρα, η πιο σουρεάλ ελληνική ταινία


Ο Αλέκος Βαρνέζης είναι ένας νέος δημοσιογράφος που υπηρετεί πιστά την αλήθεια. Η υπόθεση με την οποία καλείται ν’ ασχοληθεί έχει να κάνει με εμπόριο οργάνων και όλοι και όλα είναι απέναντί του αφού “εγκέφαλος” της σπείρας είναι ο “Μεγάλος”, ένας πανίσχυρος άνθρωπος που χρηματίζει πολιτικούς, αστυνομικούς, δημοσιογράφους, τους πάντες και τα πάντα. Παρά τις αντιξοότητες και τους κινδύνους, η αγάπη του Βαρνέζη για την αποκάλυψη της αλήθειας είναι τέτοια που δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν φτάσει μέχρι τέλους.

Στην πορεία της αναζήτησης, όμως, ανακαλύπτει ότι ακόμα κι ένας πανίσχυρος άνθρωπος σαν τον “Μεγάλο” μπορεί να έχει τα δικά του προβλήματα. Ο 12χρονος γιος του είναι ερωτευμένος με την μητέρα και σύζυγο του Αλεξίου και η μη ανταπόκριση της γυναίκας στον έρωτά του τον έχει κάνει αλκοολικό. Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα από τα παράδοξα με τον Νίκο Ζερβό να καυτηριάζει με την “Σαπουνόπετρα” την τηλεόραση της εποχής και τις σαπουνόπερες, σειρές που βλέπαμε κάθε μέρα την δεκαετία του ’90. Η “Σαπουνόπετρα”, όμως, δεν καυτηριάζει μόνο την τότε ελληνική τηλεόραση. Καυτηριάζει και την ελληνική κοινωνία με τ΄αδιόρθωτα στραβά της (διαφθορά, χρηματισμοί κ.λ.π.).

Ο ίδιος ο Ζερβός που σκηνοθέτησε την “Σαπουνόπετρα” το 1995 την χαρακτήρισε την πιο σουρεαλιστική ταινία του. Και μιλάμε για τον πιο σουρεάλ σκηνοθέτη της Ελλάδας. Και πράγματι είναι. Η ταινία είναι πέρα για πέρα φευγάτη με διαλόγους αλλού γι’ αλλού και απολαυστικούς χαρακτήρες. Ακόμα και η σκηνοθετική προσέγγιση είναι εντελώς παλαβή, αλλά είπαμε. Η πιο σουρεάλ ταινία του πιο σουρεάλ σκηνοθέτη. Κι όσο για καστ; Απ’ όλα έχει ο μπαξές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιαστές. Δημήτρης Πουλικάκος, Άλκης Παναγιωτίδης, Ηλίας Λογοθέτης, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Υβέτ Τζάρβις, Νίκος Ζιάγκος, Μάρκος Σεφερλής, Τζώνυ Βαβούρας, Κώστας Μυλωνάς (ναι, ο γνωστός που παρουσίαζε τις μεταμεσονύκτιες εκπομπές), Ελεάνα Παγουρά (η βοηθός του Μυλωνά), Βερόνικα Αργέντζη, Λευτέρης Πανταζής (ναι, ο τραγουδιστής, είπαμε η ταινία είναι η χαρά του σουρεάλ), Αλέκος Τζανετάκος (ίσως η μοναδική ταινία που δεν τρώει σφαλιάρες), Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Παπανώτας, Σπύρος Φωκάς, Σπύρος Παπαδόπουλος. Άλλοι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, άλλοι σε μικρότερους, άλλοι σε άσχετους και άκαιρους, το καστ της ταινίας είναι εντυπωσιακό και βασικός παράγοντας για την επιτυχία της.

Όσοι είστε λάτρεις του καλτ και του σουρεάλ, δεν γίνεται να μην λατρέψετε αυτή την ταινία. Παρακάτω μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη, αλλά με κάποια προβλήματα ήχου και εικόνας και κάποιες σκηνές. Δεν πειράζει, όμως, έτσι γίνεται ακόμα πιο καλτ.

ΠΗΓΗ

Share on Google Plus

Εκδότης billym

Cult Greek >> Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols!!!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου