Τι είναι «b-movies»;


Ο όρος αυτός συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει ταινίες "βήτα διαλογής", χαμηλού προϋπολογισμού και τεχνικών μέσων, που κύριο προσόν τους είναι το ανεπιτήδευτο χιούμορ και μια αίσθηση «τόσο κακό που είναι καλό». Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αμερική τις δεκαετίες του ’50 και ’60 και συνήθως περιέγραφε τις φτηνές ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου που έβγαιναν κατά δεκάδες εκείνη την εποχή.

Ο Ed Wood Jr., σκηνοθέτης ιστορικών b-movies όπως PLAN 9 FROM OUTER SPACE και GLEN OR GLENDA, ήταν αυτός που ουσιαστικά καθιέρωσε το παραπάνω νόημα στον όρο, μιας και οι ταινίες του χαρακτηρίζονταν από ερασιτεχνισμό σε όλα τα επίπεδα, απειροελάχιστα budget, και κατ’ ανάγκη ηθοποιούς. Παρ' όλα αυτά, αδιαφιλονήκητος Βασιλιάς των b-movies ήταν, είναι και θα είναι ο μέγιστος Roger Corman που δίδαξε σε δημιουργούς και κοινό πώς γίνονται εμπορικές ταινίες με ελάχιστα μέσα χωρίς να χαθεί ποτέ ούτε ένα σεντ.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο όρος b-movies καθιερώθηκε να καθρεφτίζει μεν ταινίες γυρισμένες με κύριο στοιχείο τα πενιχρά οικονομικά μέσα, αλλά που είχαν εκείνη τη γοητεία που τις έκανε διαχρονικές cult επιτυχίες.

ΠΗΓΗ

Share on Google Plus

Εκδότης billym

Cult Greek >> Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols!!!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου