Κούλα μ’ ακούς #2 Τα τσακάλια


Κούλα, Κουλίτσα, Κουλάρα γεια σου και πάλι! Συνεχίζουμε χωρίς φόβο και πάθος την καλτ καταμέτρηση φιλμ διαμαντιών της δεκαετίας του 1980. Σήμερα Κούλα θα μιλήσουμε για τα Τσακάλια

Τα Τσακάλια: Ένα κοινωνικό πρόβλημα όπως ήταν ο υπότιτλος της ταινίας. Το φιλμ ξεκινά και βλέπουμε την πλάτη του Πάνου Μιχαλόπουλου. Εξομολογείται την προσωπική του περιπέτεια στον κόσμο της αλητείας και των ναρκωτικών σε μια τηλεοπτική εκπομπή- πρόδρομο των αντίστοιχων της Τατιάνας. Τατιάνα η Κέλλυ Σακάκου , ψυχολόγος ο Παύλος Κοντογιαννίδης. Ο Γιώργος (Μιχαλόπουλος) δεν μάσαγε πολλά. Πήγαινε στις ντισκοτέκ και με τον αέρα του παιδαρά χαιρέταγε όλο τον κόσμο.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο φίλος του ο Φάνης (Σταμάτης Γαρδέλης) ο οποίος έχει στριμώξει ένα φίνο γκομενάκι –καμία σαν και σένα Κούλα- (Σοφία Αλιμπέρτη)και προσπαθεί να φτάσει στο μη περαιτέρω. Του τη χαλάνε όμως κάτι κωλόπαιδα και προσπαθούν να βιάσουν την κοπέλα του. Αυτός θα πάρει την εκδίκηση του. Γιατί έτσι κάνουν οι άντραι οι σωστοί, οι παντελονάτοι, οι άντραι οι πρόστυχοι Κούλα
Θα τους πετύχει που λες σε ένα μπιλιαρδάδικο με την παρέα του και θα αναφωνήσει μια από τις πιο συγκλονιστικές ατάκες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου: Με θυμάσαι ρε Πούστη; Μια ατάκα που θα στοιχειώσει γενιές και γενιές. Ο Μιχαλόπουλος τυφλωμένος από το μίσος του για την κοινωνία θα σκηνοθετήσει μια ληστεία με θύμα το δύσμοιρο πατέρα του (Σπύρο Καλογήρου) αλλά θα τα χαλάσει στη μοιρασιά με το ρουφιάνο συνεργό του ( το ρόλο ερμηνεύει εξαιρετικά ο Γιώργος Ρήγας ο Χάλιας από το Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα-).
Τα Τσακάλια δεν είναι μια ταινία σαν τις άλλες. Είναι ίσως το αντίστοιχο φιλμικό ελληνικό δείγμα των Outsiders του Coppola. Το ελληνικό σινεμά είχε τους δικούς του Outsiders μα του έλειπε ο Coppola. Ποιος Matt Dillon, Mickey Rourke, Tom Cruise και λοιποί φλώροι; Εδώ μιλάμε για ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΑΡΔΕΛΗ ΠΑΝΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ και ΓΙΩΡΓΟ ΡΗΓΑ. Τα κεφαλαία είναι για να ανοίξουν τα στραβά τους εκεί στο Hollywood έτσι ώστε ακόμη και τώρα να δικαιωθούν επιτέλους και να σταθούν δίπλα στους προαναφερθέντες αστέρες.
Ντίσκο, δερμάτινα, τζιν μπουφάν, ο Ελύτης που φτιάχνει τις φρυγανιές, η Αθηνά Τσιλύρα στο ρόλο της θεούσας που νοιάζεται το Μιχαλόπουλο, η εμφάνιση του οποίου με το λευκό βρακί-μαγιό είχε προκαλέσει πάμπολλες λιποθυμίες στις κοπέλες της εποχής- Θυμάσαι φαντάζομαι Κούλα-, εντούρο μηχανές, πρέζα, αλητεία, ρουφιανιά και φιλότιμο συνθέτουν μια ταινία-κοινωνική διαμαρτυρία για μια γενιά που άκουσε πολλά επειδή έκανε του κεφαλιού της. Εμείς ωστόσο για αυτό τη γουστάρουμε. Till the next time Κούλα. Stay Cult!!!

Share on Google Plus

Εκδότης billym

Cult Greek >> Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols!!!
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου